כללי
ויזה לארה"ב לבעלי עבר פלילי

כהן ברוש משרד עורכי דין
בעוד ישראלים רבים רואים בארץ כל האפשרויות, כמוקד עליה לרגל, אם למטרות תיירות, עבודה, עסקים או הגירה, יש לזכור כי ארצות הברית היא אחת המדינות הנוקשות מבחינת חוקי הגירה, ובשנים האחרונות המדיניות אף קשוחה יותר.
תפקידה של רשות ההגירה של ארה”ב (USCIS) לסנן את מי שבמקש להגיע למדינה, כך שאנשים אשר יכולים לסכן את הביטחון, הסדר הציבורי או החברה בארה"ב לא יכנסו. אחד הפרמטרים לכך הוא קיומו של רקע פלילי.
ויזה לארה"ב לבעלי עבר פלילי: מי שהורשע בעברו בעבירות תקיפה, הונאה, העלמת מס, עבירות סמים או סחר בבני אדם צפוי להיתקל בסירוב כניסה ובמקרים מסוימים האיסור הוא לצמיתות, תלוי בחומרת העבירה.
כך למשל במרץ 2015 סירבה רשות ההגירה האמריקאית לבקשת הזמר הישראלי אייל גולן לקבל ויזה לטובת סיבוב הופעות בארצות הברית יחד עם שרית חדד, דבר שגרר אחריו הפסדים של מיליוני שקלים. גולן, הורשע במסגרת הסדר טיעון בעלמות מס בישראל, שילם קנס וריצה ארבעה חודשי עבודות שירות.
על פי הדין הישראלי עבירות מס לא נושאות עמן קלון, אך הדין האמריקאי רואה בהן "קלון מוסרי" ובמקרים כאלו מדובר באחת הסיבות לסירוב לקבלת ויזה על רקע פלילי. קלון מוסרי מתבצעת במקרים של הונאה, גניבה או כוונה לגרימת נזק לאדם או רכוש. אף שגולן הודה בעבירה במסגרת הסדר טיעון ובארץ לא מייחסים לעבירה זו קלון, הודאה בעבירה עדיין כוללת רישום פלילי. מבחינת הדין האמריקאי מדובר בהונאה ומכאן הסירוב.
יחד עם זאת, אין פירוש הדבר כי כל אדם אשר לו עבר פלילי מלפני שנים רבות אינו יכול להיכנס כלל לגבולותיה של אמריקה. הדבר תלוי בעבירה ובמשך הזמן שעבר וגם בנסיבות. מדובר אומנם בהליך בירוקרטי ארוך הדורש ליווי משפטי, והסיכויים של בעלי עבר פלילי לקבלת ויזה פחותים מכאלו שלא הסתבכו עם החוק, אך הדבר בהחלט אפשרי בפעילות נכונה עליה נרחיב במאמר זה.
תהליך הוצאת הוויזה
המחלקה הקונסולרית של שגרירות ארה"ב בישראל ממונה על הנפקת ויזות לארצות הברית למבקשים בארץ. על מנת להוציא כזו, יש לפנות תחילה לשגרירות ארה"ב ולמלא טופס דיגיטאלי הקרוי DS-160. ניתן להגיש את הבקשה גם כאן. את הטופס יש למלא באנגלית. את האישור למילוי הטופס יש להדפיס ולהביא מאוחר יותר לראיון.
בשלב הבא יש לשלם את אגרת הוויזה (מספר מאות דולרים, בהתאם לסוג הבקשה).
לאחר מכן תוזמנו לראיון ובו תתבקשו להביא אישור לטופס DS-160 ובו ברקוד תקין, מסמך הזמנה לראיון, תמונה צבעונית של המבקש בגודל 5X5 ס"מ עם רקע לבן, דרכון בתוקף וכן דרכונים קודמים שיש בהם ויזות שכבר ניתנו לארצות הברית. אם אין ברשותכם דרכון יש לצרף מסמך המסביר מדוע.
מסמכים נוספים תתבקשו להביא בהתאם לסוג הוויזה. למשל, אם ברצונכם לקבל ויזת סטודנט מן הסתם תצטרכו לצרף אישור קבלה ללימודים מהמוסד הרלוונטי.
כל מסמך אשר יעיד על כך שמרכז חייכם בישראל יפחית את החשש כי פניכם להגירה או עבודה לא חוקית ויעלה את סיכויכם לקבל את הוויזה. בכלל זה מסמכי חשבון בנק, הוכחה על עבודה קבועה, דירה בבעלותכם וכדומה.
בראיון תתבקשו לספר על מטרת ביקורכם ולוודא שזו תואמת את הויזה שברצונכם להוציא. יתכן ותתבקשו להמציא אסמכתאות נוספות למצבכם בארץ, החל ממצב משפחתי, כלכלי וגם משפטי ועברכם עם החוק.
ויזה לארה"ב לבעלי עבר פלילי: שאלת עברכם הפלילי נמצאת כבר בשאלון אותו אתם ממלאים על מנת לקבל את הויזה, כשאלה פורמאלית. מומלץ לא לנסות להעלים נתונים ולא לשקר באשר לרישום הפלילי בהליך קבלת הויזה.
ויזה לארצות הברית מידע מהמשטרה: המחלקה הקונסולרית של השגרירות מקבלת נתונים ממשטרת ישראל כחלק מהסכם בין המדינות. אם יתגלה כי לא אמרתם אמת או העלמתם נתונים, תקבלו סירוב משום ניסיון הטעיה של הרשויות.
רישום משטרתי ויזה לארה"ב

עבר פלילי ויזה לארה"ב: עבר פלילי יכול במקרים רבים להתקיים משום עבירות מינוריות, שלא מלמדות דווקא על אורח חיים עברייני. לדוגמה, אדם שנתפס עם מריחואנה לשימוש עצמי או מי שנחקר במשטרה לאחר שהיה מעורב בתגרה, תלונה על אלימות כחלק מסכסוך שכנים ואף מעצר בהפגנה. כל אלה עשויים לגרום לכך שיפתח כנגדכם תיק במשטרה ומאותו רגע "זכיתם" להגדרה של מבקשי ויזה לארה"ב תיק פלילי.
גם אם התיק כנגדכם נסגר בסופו של דבר, אך עילת הסגירה הייתה מ"חמת הספק", "חוסר ראיות" או "חוסר עניין לציבור" שמכם עדיין יופיע במחשבי המשטרה ואתם עלולים לסבול מסינון של רשות ההגירה האמריקאית עקב רישום פלילי ויזה לארה"ב.
בהקשר הזה חשוב לציין כי אף שהדבר אינו רלוונטי לבעלי דרכון ישראלי, תוכנית הפטורים מוויזה (VWP) המאפשרת לבעלי אזרחות ממדינות מסוימות להגיע לארצות הברית למטרות תיירות או עסקים למשך עד 90 יום, חסומה בפני בעלי עבר פלילי.
יש לי עבר פלילי ואני מעוניין להוציא ויזה לארה"ב. מה ניתן לעשות?
ראשית, סירוב לקבלת ויזה מאפשר הגשת ערר. אך מומלץ לעשות זאת בקפידה כשאתם מלווים בעורך דין מתאים הבקיא בחוקי ההגירה בארה"ב.
אחת הדרכים היעילות ביותר היא לדאוג למחיקת העבר הפלילי בטרם הגשת הבקשה לויזה. לשם כך עליכם לפנות למשטרת ישראל ולבקש את סגירת התיק. לעיתים הדבר כרוך בבקשה לשינוי עילת סגירת התיק כך שיופיע "חוסר אשמה" ובכך לוודא את מחיקת הרישום. הסיבה לביקור בארצות הברית היא סיבה לגיטימית לחלוטין ומומלץ בהחלט להגיד את האמת ולנהוג בשקיפות.
אם יש לחובתכם הרשעה בבית משפט כדאי שתדעו – משטרת ישראל מוסרת לרשות ההגירה האמריקאית מידע לגבי תיקים שהגיעו לפיתוח של בית המשפט וכן תיקים פתוחים אך לא באשר לתיקים שנסגרו. כך, אם נותרה לכם הרשעה בתוקף ניתן למשל ליזום פניה לנשיא המדינה לקיצור תקופת ההתיישנות וצורך לקבל ויזה בארה"ב היא בהחלט סיבה סבירה לכך.
לגבי תיקים פתוחים שהפרקליטות טרם הכריעה לגביהם ניתן לפנות לפרקליטות בטענה לעינוי הדין ולדרישה לקבל החלטה (בתקווה שסגירת התיק תהיה משום חוסר אשמה). ככל שעבר זמן רב יותר מפתיחת התיק ועד החלטה בו כך לפניה סיכוי רב יותר להתקבל.
במצבים אחרים, אם נסגר נגדכם התיק ועדיין קיבלתם סירוב, יתכן שרשות ההגירה האמריקאית קיבלה מידע לא עדכני. במקרה כזה, יש לפנות לתחנת המשטרה הקרובה לביתכם ולבקש אישור היעדר עבר פלילי. שליחת הוכחה בדבר סגירת התיק מחוסר אשמה עשויה לפתור את הבעיה.
ישנם עבירות הכוללות עמן סירוב זמני עד לקבלת מחילה, או באנגלית – ויתר של המדינה על העבירה, בהליך הנקרא of Ineligibility Waiver אותו מבקשים מהרשות לביטחון פנים של ארצות הברית. רצוי שתשכנעו את הקונסול בשגרירות להמליץ בעדכם על קבלת המחילה. הדבר מביא בדרך כלל לקבלת הערר, אך לא תמיד. חשוב לציין כי זמן ההמתנה להחלטה בהליך זה ארוך ועשוי לנוע בין חצי שנה לשנה ובמקרים מסוימים אף יותר.
השפעת העבר הפלילי על הסיכויים לקבלת ויזה
כאמור, מענה חיובי בשאלה לעבר הפלילי לא חוסמת אתכם אוטומטית מקבלת ויזה. הפקידות בשגרירות ארצות הברית תבחן את העברה לפי מספר פרמטרים:
- חומרת העבירה: בעוד עבירות קלות עשויות לא להשפיע על הסיכויים, עבירות פליליות חמורות כגון שוד או רצח צפויות לגרור אחריהם סירוב נחרץ.
- הזמן שעבר מביצוע העבירה: הזמן משחק כאן פקטור חשוב. אדם בגיל 50 שביצע עבירה פלילית בגיל 20 לא שקול לאדם בגיל 30 שביצע עבירה פלילית שנה קודם לכן.
- התנהגות מאז ביצוע העבירה: כפועל יוצא לזמן שעבר מביצוע העבירה, הפקידים יבקשו לבחון לעומק את התנהגותכם מאז ביצוע העבירה. אם חזרתם למוטב ומבצוע העבירה לא נרשמה לחובתכם כל התנהגות פסולה הסיכויים לקבלת הוויזה יגדלו.
עם זאת, ישנם עבירות אשר יגררו אחריהם סירוב אוטומטי לקבלת ויזה בהם רצח, שוד, תקיפה, איומים, הטרדות למיניהם, פגיעה בפרטיות, גרימת נזק לרכוש במזיד ועבירות אלימות שונות.
צרו קשר
נושא קבלת ויזה לארצות הברית לבעלי עבר פלילי הוא נושא מורכב הדורש הבנה וניסיון בנהלים ובדינים של מדינה זרה, שהינם שונים מישראל ודורש טיפול מקצועי על ידי אנשי מקצוע מנוסים בתחום ובעל קשרים מתאימים מעבר לים. משרדנו עוסק במתן ויזות מסוגים שונים לשלל מדינות, בהם ארצות הברית, החל מוויזת תייר ועד ויזת עבודה (גרין קארד), הארכתן ומציאת פתרונות יצירתיים למגוון מצבים ובעיות. במשרד תמצאו עורכי דין מומחים בתחומי ההגירה, בעלי ניסיון של שנים בתחום, הבקיאים הן בדין הישראלי והן בדין האמריקאי, שישמחו ללוותכם בתהליך ולהיות זמינים עבורכם לכל ייעוץ או שאלה.
רוצים לקבל את מאמרים החדשים שלנו ?
הירשמו לניוזלטר המדהים שלנו